

## Origin and Prevalence of Life – A Virtual Cambridge - ETH Workshop



## Thursday, April 30, 2020 (all times are CEST)

	<i>J</i> , I	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
10:15	Welcome	Sascha Quanz (ETH): Welcome
10:30 10:45	Talk 1 (30 min)	John Sutherland (Cambridge): The SCOL (Systems Chemistry Origins of Life) initiave - overview
11:00 11:15	Talk 2 (30 min)	Didier Queloz (Cambridge): The exoplanet opportunity
11:30		All - Discussion (15 min)
11:45 12:00	Talk 3 (30 min)	John Sutherland (Cambridge): The bio-molecular origin of life
12:15 12:30 12:45 13:00 13:15		All - Discussion & Lunch break (75 min)
13:30 13:45	Talk 4 (30 min)	Cara Magnabosco (ETH):  Habitability and the limits of life
14:00 14:15	Talk 5 (30 min)	Oliver Shorttle (Cambridge): Geophysical conditions for (the origins of) life
14:30		All - Discussion (15 min)
14:45 15:00	Talk 6 (30 min)	Clemens Glombitza & Mark Lever (ETH):  Mantle Rocks to Power Life - Exploring photosynthesis independent life fueled by water and rocks
15:15 15:30	Talk 7 (30 min)	Paul Rimmer (Cambridge): Connecting astrophysics with molecular biology
15:45		All - Discussion (15 min)
16:00 16:15	Talk 8 (30 min)	Sascha Quanz (ETH): The direct detection and characterization of terrestrial exoplanet atmospheres
16:30 16:45 17:00		All - Discussion & Concluding remarks (45 min)

Registration & information: https://forms.gle/gQToEAR4qSiiUr9E8

(Deadline to register: Monday, April 27, 2020)

